Tin Tin

Toen we besloten om Tin-Tin op te nemen in onze roedel wisten we op voorhand dat we een paar dingen zouden moeten regelen. Zo hadden we een buitenkennel nodig om onze drie honden af en toe te kunnen afzonderen. Die kennel kwam er zoals u elders op de site kunt lezen. Wat we natuurlijk ook wisten, was dat ons hondenmeisje ooit een keer loops zou worden. In de eerste plaats is het dan zo dat haar broer Kris een 'gevaar' voor z'n zusje is, een situatie om zes weken per jaar te vermijden. Geen aanlokkelijk vooruitzicht. In de tweede plaats hebben we veel bewondering voor de goede fokkers die we kennen. We zien wat deze mensen allemaal voor ons mooie ras overhebben en wat ze zoal meemaken, doen en laten.

De conclusie is eenvoudig: het houden van Oud Duitse Herdershonden is een geweldige bezigheid; het bijdragen aan de verbreiding en verbetering van het ras is voor ons "een paar Bruggen" te ver. We hadden twee mogelijkheden: Kris of Tin-Tin. We besloten te kiezen voor de sterilisatie van Tin-Tin omdat we niet willen fokken, de loopsheid vervolgens uitblijft en dan ook geen problemen met andere honden oplevert en omdat sterilisatie voor de eerste loopsheid de kans op toekomstige tumoren verkleint. Zo'n vroege sterilisatie heeft ook nadelen zo melden sommige dierenartsen op hun websites, echter eens zijn ze het niet met elkaar.

Kortgezegd hebben we de voordelen waarover de dierenartsen het eens zijn het zwaarst laten wegen met als conclusie: sterilisatie voor de eerste loopsheid. Dan de methode. Ook daarover lopen de meningen van de dierenartsen uiteen. We hebben gekozen voor een kijkoperatie, ook wel laparoscopie of endoscopie genoemd. Een relatief kleine ingreep. Dit zegt onze dierenarts erover: "Tot voor kort moest hier nog een snede van ongeveer 10 cm door de buikwand gemaakt worden, immers de hand van de dierenarts moest in de buik kunnen werken. Tegenwoordig kan de dierenarts het operatiegebied bereiken door dunne buisjes en ziet hij het binnenste van het dier op het beeldscherm. Hierbij worden slechts drie piepkleine gaatjes in de buik gemaakt. Bij de operatie worden slechts de eierstokken zelf ter grootte van een pindanootje verwijderd. Doordat de eigenlijke operatie sneller uitgevoerd kan worden kan de narcose korter zijn en zijn slechts drie kleine huidhechtingen nodig. Hierdoor kan het dier dezelfde dag weer lopend naar huis en heeft ook de volgende dagen omdat er geen spieren doorgesneden zijn geen napijn. Er treedt namelijk geen zogenaamde trekpijnlijkheid op. Ook is er geen kans op wondbreuk en is het dragen van een kraag om likken aan de wond te voorkomen in het geheel niet nodig." Elders hadden we gelezen dat de techniek weliswaar een beperkte inbreuk op het lichaam van je hond is, maar dat ervaring een belangrijke voorwaarde is voor een veilige uitvoering van de ingreep. Na een uurtje websurfen wisten we waar we moesten zijn.

Dierenarts Henk Wezelenburg in Den Bosch. Niet naast de deur, maar zijn website maakt op ons een feitelijke, deskundige, ervaren indruk. Navraag bij Bossche hondenliefhebbers leerde ons dat deze dierenarts goed werk levert. De email correspondentie verliep vervolgens zeer vlot, adequaat en bijzonder prettig. De afspraak was snel gemaakt en we konden binnen een week terecht. Gerda heeft de 230 km lange reis ondernomen samen met ons lijdend voorwerpje. Ze keerden tevreden huiswaarts: "Het is erg goed gegaan.

Volgens de dierenarts kwam ze erg makkelijk weer bij uit de narcose. Haar baarmoeder zag er goed uit. Haar hart reageerde goed tijdens de ingreep. Het zuurstofgehalte in haar bloed bleef ook prima tijdens de ingreep. Volgens de dierenarts een zeer gezonde hond. Ze weegt 25,5 kg. Hij noemde haar "een beer van een hond". Het was een vreselijk aardige man, die samen met zijn echtgenote de ingreep heeft verricht. Tin Tin heeft 3 piepkleine wondjes in de buikstreek. Zal waarschijnlijk weinig problemen opleveren. We mogen op elk moment bellen als er wel wat zou zijn. Al met al ben ik ontzettend te spreken over de manier waarop alles is gegaan bij deze dierenarts. Vanaf de eerste snelle reactie op ons mailtje tot het na-gesprekje vanmiddag. De rit van en naar Den Bosch was prima te doen met airco in de auto. De heenreis in precies de 2,5 uur die de routeplanner aangaf. De terugreis duurde 3 uur vanwege wat file en langzaamrijdend verkeer. Ben zelf even de stad in geweest, maar het was eigenlijk te warm: 30 graden! Onze dame heeft vanavond 2x iets gebraakt. Is verder natuurlijk leeg omdat ze niets heeft gegeten vandaag. Ze mag morgen weer iets hebben. Ligt nu lekker te slapen. Kris ligt op de speciaal voor haar neergelegde deken: lekker aso..... Inmiddels is het de avond van de dag na de ingreep: Tin-Tin is volledig hersteld en loopt gelijk eergisteren, te wedijveren om de eerste prijs in de wedstrijd die ze iedere dag met Kris organiseert en ooit een keer gaat winnen...

Dank voor uw goede zorgen. Het was de moeite van de lange reis meer dan waard.