Sterillisatie hond, nieuwe techniek

Omdat het geavanceerde humane kijkoperatie instrumentarium nu ook diergeneeskundig bereikbaar geworden is, is het mogelijk via piepkleine gaatjes operaties uit te voeren bij het dier.

Een voorbeeld hiervan is de sterilisatie van hond en kat. Tot voor kort moest hier nog een snede van ongeveer 10 cm door de buikwand gemaakt worden , immers de hand van de dierenarts moest in de buik kunnen werken. Tegenwoordig kan de dierenarts het operatiegebied bereiken door dunne buisjes en ziet hij het binnenste van het dier op het beeldscherm. Hierbij worden slechts drie piepkleine gaatjes in de buik gemaakt. Bij de operatie worden slechts de eierstokken zelf ter grootte van een pindanootje verwijderd.

Deze methode wordt laparoscopische of endoscopische sterilisatie genoemd. Je kijkt in de buik.

Zowel voor mensen als voor dieren bieden de nieuwste ontwikkelingen grote voordelen. Zij lopen minder kans op infecties omdat de operatiewondjes veel en veel kleiner zijn en er niet met de hand in de buik gewerkt wordt.

Doordat de eigenlijke operatie sneller uitgevoerd kan worden kan de narcose korter zijn en zijn slechts drie kleine huidhechtingen nodig. Hierdoor kan het dier dezelfde dag weer lopend naar huis en heeft ook de volgende dagen omdat er geen spieren doorgesneden zijn geen napijn. Er treedt namelijk geen zogenaamde trekpijnlijkheid op. Ook is er geen kans op wondbreuk en is het dragen van een kraag om likken aan de wond te voorkomen in het geheel niet nodig.

Al met al hoeft uw hoeft uw hond of kat met de sterilisatie nauwelijks of geen pijn te lijden.

Waarom Sterilisatie Hond

Voordelen van de sterilisatie van de teef oftewel het vrouwelijk dier in het algemeen zijn geen halfjaarlijkse periodes van 3 weken met bloedverlies en bezoek van reuen waardoor het uitlaten bemoeilijkt wordt. Andere belangrijke gezondheid-technische voordelen zijn.

  1. De 8 maal! kleinere kans op mammatumoren (borstkanker) bij de teef. Mits de operatie op jonge leeftijd uitgevoerd wordt.
  2. Geen kans op endometritis (baarmoederontsteking) wat vaak op latere leeftijd optreed en dan een zeer belastende ingreep voor het dier ten gevolge kan hebben.
  3. Geen kans op Schijnzwangerschap. Dit treedt op 4-6 weken na de loopsheid en gaat gepaard met stuwing van de melkklieren en melkgift. De teef weigert te eten, wil niet uit, sleept met popjes en is vervelend, zij denkt immers dat ze zwanger is of dat ze pups heeft. Een zeer vervelende situatie. Mensen die het kennen, kunnen dit beamen. Specifiek voor deze hormonale veranderingen kunnen ook borstkanker in de hand werken.
  4. De halfjaarlijkse prikpil heeft ook nogal wat nadelen. Met name vergrootte kans op borstkanker.

Al met al nogal wat redenen om de hond te laten steriliseren!

Endoscopisch centrum

Geboorteregeling

De tijd dat honden en katten maar aan konden fokken, en pups en kittens vaak verdronken werden ligt ver achter ons. Geboorteregeling bij dieren is even normaal als bij de mens.

De Hond

De hond wordt gemiddeld tweemaal per jaar loops. Kleine rassen soms iets vaker. Let het bloedverlies tijdens de loopsheid is een ander bloedverlies dan bij de vrouw tijdens de menstruatie. De mens is dan niet vruchtbaar, de hond wel De loopsheid duurt drie weken gemiddeld. In deze periode dus oppassen. De reuen komen vaak op bezoek en de teef loopt vaak weg.De teef dus niet loslaten anders kan er wel eens een nestje van komen. De loopsheid bij teven stopt niet op latere leeftijd.

Om nesten te voorkomen zijn diverse opties:

 

Voordelen

Uw hond wordt niet meer loops, veel minder kans op kanker in de melkklieren, de baarmoeder kan niet meer ontsteken. Er is veel minder kans op suikerziekte. De hond wordt niet meer schijnzwanger wat bij de prikpil wel kan.

Nadelen

Het is een operatie, maar dit valt zeker endoscopisch heel erg mee. En een eventuele zwangerschap is niet meer mogelijk. Nadelen van sterilisatie en prikpil is dat de hond meer aanleg heeft om dik te worden Hier moet u dus extra op letten.

Castratie van de reu is voor geboorteregeling niet effectief, wel voor machogedrag en prostaatklachten. Ook voor overmatig problemen met voorhuidontsteking.

Bij zogenaamde cryptorchide dieren, dieren waar een of beide testikels niet zijn ingedaald, is castratie zeer aan te bevelen. Dit moet dan door middel van een buikoperatie geschieden.

testikels verwijderd hond

Op bijgaande foto hier boven, zijn duidelijk de twee weggenomen eierstokjes ter grootte van een pinda te zien. Het zakje waar de eierstokjes in zaten de baarmoeder en de ophangbanden blijven intact Maar doordat er geen hormoonactiviteit meer is kunnen in de baarmoeder geen ontstekingen of kwaadaardige processen meer optreden. De andere positieve gevolgen van de sterilisatie zijn geen loopsheid, geen schijnzwangerschap en nauwelijks kans op mamatumoren.

Op de foto hieronder is duidelijk te zien dat slechts 3 slechts enkele millimeter grote gaatjes na de operatie overblijven.

 

sterilisatie hond foto buik

 

Klik hier voor foto verslag van de operatie van Polski Dwczarek Nizinny ‘Tara' van de Fam. Van den Berg