Veelgestelde vragen

Na jaren met veel plezier Endoscopische sterilisaties en andere operaties uitgevoerd te hebben menen wij dat het nu tijd is om te stoppen. Wij zijn blij dat we het nog zoveel mooie jaren hebben mogen doen maar de pensioenleeftijd hebben wij inmiddels ruim overschreden.

Uiteraard voeren wij de afgesproken operaties nog gewoon uit maar nieuwe operaties nemen wij helaas niet meer aan.

Dank nog voor het zoveel jaren in ons gestelde vertrouwen,

Henk en Caroline Wezelenburg


 

Wat zijn de kosten

Doordat gewerkt wordt met kostbare apparatuur zal de prijs van de operatie iets boven de gebruikelijke traditionele ingrepen liggen. De kosten voor sterilisaties zijn uiteraard ook afhankelijk van de grootte van het dier. Ga voor prijsinformatie naar de prijzen pagina.

Moet mijn huisdier na de operatie medicijnen gebruiken?

Nee normaliter niet. Doordat bij de ingreep nauwelijks een opening in de buik gemaakt wordt is de kans op infecties of complicaties zo gering dat geen antibiotica of pijnstillers verstrekt hoeven te worden.

Bij de Endoscopisch operatie worden alleen de eierstokken verwijderd. Wat gebeurt er met de baarmoeder. Kan deze op latere leeftijd ontstoken raken (baarmoederontsteking) of kan er zich later een kwaadaardig gezwel in vormen (baarmoederkanker)

Uit onderzoek op de Universiteit in Utrecht waar deze operatie al gedurende meer dan 15 jaar uitgevoerd wordt en waar alle eigenaren geënquêteerd zijn over de behandelde patiënten is gebleken dat bij geen enkel dier baarmoederontsteking of baarmoederkanker is opgetreden na de operatie De waarschijnlijke oorzaak is dat de baarmoeder niet meer onder invloed is van hormonale cycli en deze blijft als een rustige streng in de buikholte achter.

Een ander verhaal is als we bij het uitvoeren van de operatie waarbij we ook altijd de toestand van de baarmoeder controleren een verdikte baarmoeder aantreffen dan dient deze in zijn geheel verwijderd te worden We schakelen dan onmiddellijk over op de traditionele methode omdat deze specifiek hiervoor geschikter is en moeten dan helaas wel een snede in de buik maken
Gelukkig komt dit zeer zelden voor Onze ervaring is bij minder dan 1 op de 1000 patiënten
Deze pech trof enige tijd geleden Dora van Diana en Paul van den Berg We hebben toen bijgaande opname van de ontstoken baarmoeder gemaakt waarbij duidelijk de verdikkingen te zien zijn Nogmaals gelukkig komt dit zeer zelden voor.

Wat is Endoscopie?

Bij een traditionele operatie moet de arts in de buik inspecteren en werken. Dit vereist een voldoende grote wondopening in de buik of bijvoorbeeld het gewricht. Terwijl bij Endoscopie de arts niet rechtstreeks in de buik kijkt en werkt maar door het inbrengen van enkele kleine millimeter grote buisjes, waarin dan weer in de een een lichtbron annex camera en in de andere instrumenten worden ingebracht die op afstand dus buiten de buik bedient worden. De handeling en inspectie daar verricht kunnen op een televisiescherm gevolgd worden. Bekijk onze sterilisaties bij honden en katten.

Zijn er complicaties bij de operatie te verwachten

Nee geen. Door de weinig belastende Endoscopische methode van opereren waar buiten het lichaam en zeer precies gewerkt kan worden en geen open buikwond ontstaat is er geen kans op complicaties. Bovendien werken we met een lichte en veilige narcose.

Te verwachten probleempjes kort na de operatie

De resorbeerbare hechtinkjes (vicryl 3-0) lossen vanzelf in ongeveer 14 dagen op. Er hoeft dan ook geen kap of zo gebruikt te worden want wij hebben geen bezwaar tegen likken of bijten. De hechtinkjes komen er dan des te sneller uit.

Echter in een klein aantal gevallen duurt het iets langer. We adviseren dan de wondjes te deppen met een watje met lauw sodawater zodat ze sneller oplossen.

Bij een zeer kleine groep dieren zien we een overgevoeligheid tegen jodium waarmee de buik gedesinfecteerd wordt. Gekenmerkt door sterk likken en over de buik schuiven. De roodheid treedt vaak later op. Smeer de buik in met vaseline zalf dat lost het probleem op. Het is af te raden het dier de avond van de operatie onbegeleid de trap op te laten lopen wegens slechte coördinatie na de narcose.

Dik worden na de sterilisatie

Na sterilisatie zal er inderdaad bij een deel van de teefjes gewichtstoename kunnen optreden.

Ons advies hiervoor is een sperziebonen dag. Dat wil zeggen afhankelijk van de grootte van de hond ongeveer de inhoud van een literblik sperziebonen zo uit het blik. De meeste honden vinden het heerlijk. Ze hebben een goed gevulde buik en zijn tevreden maar kunnen deze bonen nauwelijks verteren zodat ze op een prettige manier vasten. Let op geen andere voeding toevoegen

Schijnzwangerschap

60% van de teefjes die wij opereren zijn in meer of mindere mate schijnzwanger. Ze kunnen dan zonder problemen geopereerd worden .De schijnzwangerschap kan ongeveer een week na de operatie nog een keer terugkomen maar daarna nooit weer.